Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Σπέτσες - Αρμάτα ( Spetses - Armata) Part IΙ

Αρμάτα
Συνέχεια στο άρθρο για τις Σπέτσες με αναφορά στην Αρμάτα. Η Αρμάτα λοιπόν είναι μια γιορτή που γίνεται μία φορά το χρόνο κάθε δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται λοιπόν για μία εντυπωσιακή γιορτή που λαμβάνει χώρα στο λιμάνι των Σπετσών και στην οποία υπάρχουν πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις. Στο τέλος της γιορτής υπάρχει η αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας με το κάψιμο ενός ομοιώματος. Η αρμάτα γίνεται προς τιμήν των κατοίκων των Σπετσών που κατάφεραν με τον Μπαρμπάτση (πυρπολητής) να καταστρέψουν την τουρκική ναυαρχίδα αναγκάζοντας το τούρκικο στόλο σε άτακτη φυγή. 

Έχω παραβρεθεί  σε αυτή τη φανταστική γιορτή στην οποία υπάρχει εξιστόρηση των γεγονότων , ενώ επικρατεί έντονο το συναίσθημα της Εθνικής περηφάνειας  και της συγκίνησης. Αποκορύφωμα της γιορτής και γεγονός που αναμένουν όλοι το κάψιμο της ναυαρχίδας το οποίο συνοδεύεται από χιλιάδες βεγγαλικά. 
Όπως καταλαβαίνει κανείς το νησί το σαββατοκύριακο εκείνο βουλιάζει στο κόσμο οπότε όσοι επιθυμείτε να να το επισκεφτείτε πρέπει να έχετε φροντίσει να κλείσετε δωμάτιο. Αν δε τα καταφέρετε μπορείτε να μείνετε και στο Πόρτο Χέλι και από εκεί εύκολα να πάτε στη Κόστα από την οποία με καραβάκι πάτε πανεύκολα στις Σπέτσες μέσα σε δέκα λεπτά. Όπως και να έχει κάντε αυτό το ταξίδι γιατί αξίζει πραγματικά πολύ και είναι μια εμπειρία απίστευτη.

Επίσης μετά την Αρμάτα μπορείτε να πάτε για ποτό στο παλιό λιμάνι και τη Ντάπια όπου υπάρχουν πολλά μπαράκια για όλα τα γούστα. Αυτό που θυμάμαι να είχα πάει εγώ ήταν στο τέλος του λιμανιού στο δρόμο προς το φάρο σε ένα μπαράκι πάνω στη θάλασσα. Θυμάμαι μάλιστα ότι ερχόντουσαν και θαλάσσια ταξί με κόσμο σε μια μικρή προβλήτα του μαγαζιού (όνομα δε θυμάμαι). Καλή διασκέδαση σε ότι και να διαλέξετε να κάνετε στο νησί αλλά να ξέρετε ότι δε θα πλήξετε καθόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου