Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Φαλάσαρνα - Χανιά (Falasarna - Chania)

Φαλάσαρνα
 Φαλάσαρνα μια παραλία απλά όνειρο, ένα μαγευτικό μέρος στη δυτική πλευρά της Κρήτης περίπου 60 χιλιόμετρα από τα Χανιά και 20 από το Καστέλι. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες παράλιες όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης αφού συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις 10 καλύτερες. Στη Κρήτη ίσως είναι η καλύτερη, έχει πολύ ψιλή λευκή άμμο, πεντακάθαρα νερά και καταγάλανα. Ξέχωρα από το μήκος της παραλίας που είναι πολύ μεγάλο περίπου 3 χλμ έχει και πολύ μεγάλο πλάτος οπότε όσο κόσμο και να μαζέψει νιώθεις ότι είναι άδεια.

Στα Φαλάσαρνα λοιπόν είχα βρεθεί το καλοκαίρι του 1997 επειδή με είχε φιλοξενήσει ένας φίλος από το φροντιστήριο. Το σπίτι τους ήταν πάνω στο βουνό αποκομμένο από τον πολιτισμό, δεν είχαν ακόμα ρεύμα και νερό οπότε τα βράδια είχαμε λάμπες πετρελαίου και κεριά, φαγητό ψήναμε είτε σε γκάζι είτε σε φούρνο με ξύλα ενώ νερό κουβαλάγαμε με βαρέλια και γεμίζοντας μια δεξαμενή που κράταγε για δύο μέρες. Ωραίες εποχές ομολογουμένως χωρίς computer, τηλεόραση αφού δεν είχαμε και ρεύμα παρά μόνο ένα μικρό ραδιοφωνάκι που ακούγαμε μουσική καμία φορά. Πολλά βράδια καθόμασταν στο κήπο παρέα με ρακί (είμασταν 17 και πια έτσι οπότε πίναμε) , και ακούγαμε ένα κοπέλι να τραγουδάει Κρητικά τραγούδια παρέα με το λαούτο του, που είχε έρθει στο σπίτι, φίλος της οικογενείας.

Τα πρωινά χανόμασταν στη παραλία πότε με μάσκες και πέδιλα και ένα μικρό οπλάκι λαστιχοβόλο να μαζέψουμε κανένα χταπόδι, πότε  να προσπαθώ εγώ να μάθω windsurfing αφού ο φίλος μου εκεί είχε δικό του.Μάταια όμως δε μπορούσα ούτε καν να βγάλω το πανί από το νερό (η παραλία στα Φαλάσαρνα είναι πασίγνωστη σε όσους κάνουν surf και εκτός Ελλάδος)

Φαλάσαρνα απέραντη παραλία
Surf στα Φαλάσαρνα
 Η καλύτερη μας διασκέδαση ήταν όταν μαζευόμασταν περίπου 10 άτομα και παίζαμε μπάλα στη παραλία βάζοντας για δοκάρια είτε τα σίδερα από τις ομπρέλες είτε καλάμια. Το μόνο κακό ήταν η άμμος που έκαιγε για αυτό και το ξεκινάγαμε μετά τις 4 το μεσημέρι..
Γενικά μπορώ να πω ότι πέρασα υπέροχα αφού πήγαμε και στα Χανιά για ποτό, αλλά και σε κάποια χωριά στην  ευρύτερη περιοχή τα οποία δυστυχώς δε θυμάμαι. Όπως και να έχει όταν ξαναπάω Κρήτη στα Φαλάσαρνα θα ξαναπάω σίγουρα.

Υ.Γ. Θα προσέξατε ότι ήταν η πρώτη μου αναφορά στη Κρήτη, ο λόγος είναι απλός δεν έχω γυρίσει σχεδόν τίποτα (μόνο Χανιά και Άγιο έχω πάει σε μικρή ηλικία)  στο καλύτερο νησί της Ελλάδος παρά μόνο ελάχιστα μέρη. Θα έρθει ο καιρός και για αυτό και όταν θα πάω θα γράφω βδομάδες ολόκληρες .....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου