Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Ψέριμος (Pserimos)

Ψέριμος
Ήρθε η ώρα να σας γράψω για μία εκδρομή που είχα κάνει με ιστιοπλοϊκό catamaran το Νοέμβριο του 2008 στα Δωδεκάνησα. Ήταν μια εμπειρία αξέχαστη για μένα παρόλο που με ιστιοπλοϊκά έχω πολύ καλή σχέση. Αφετηρία μας ήταν η Κως και στο διάστημα της εκδρομής περάσαμε κατά σειρά από Ψέριμο, Κάλυμνο, Λέρο, Αρκοί, Λειψοί και κάποιες ξέρες για ψάρεμα (θα δείτε στο μέλλον υλικο από εδώ).
Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα προσπαθήσω να περιγράψω λίγα πράματα από αυτά που θυμάμαι για τη Ψέριμο μαζί με τη βοήθεια του διαδικτύου και της Google.
Η Ψέριμος είναι ένα μικρό νησάκι που σχεδόν ισαπέχει από Κώ και Κάλυμνο περίπου 6 ναυτικά μίλια. Αριθμεί το χειμώνα το τεράστιο νούμερο των 150 κατοίκων περίπου ενώ δεν κυκλοφορούν αμάξια. Συνδέεται καθημερινά με τη Κάλυμνο με μικρό ferry και το ταξίδι διαρκεί 50 λεπτά.

Όταν φτάσαμε στη Ψέριμο αρχές Νοέμβρη το νησί ήταν άδειο από τουρίστες αλλά θυμάμαι σαν τώρα ότι είχε μια φοβερή λιακάδα και την απόλυτη ησυχία. Η παραλία του νησιού παρόλο που ήταν στο λιμάνι ήταν πεντακάθαρη όπως και τα νερά της. Κατεβήκαμε από το σκάφος και περιπλανηθήκαμε λίγο στο λιμάνι (Αυλάκια)  που είναι και ο μοναδικός οικισμός του νησιού.Ξενοδοχεία φυσικά δεν υπάρχουν αλλά είδα πινακίδες για ενοικιαζόμενα δωμάτια όπως και ταβερνάκια τα οποία μάλλον λόγω χειμώνα ήταν κλειστά.

Δε θα ξεχάσω πάντως έναν ψαρά με το κλασικό σκούφο του ναυτικού, να έχει μπροστά του δύο μεγάλες λεκάνες όπου έφτιαχνε το παραγάδι του σε ταχύτατους ρυθμούς ενώ από πίσω του ένας σκύλος ξαπλωμένος ακολούθαγε κάθε κίνηση μας με το βλέμμα του. 

Δυστυχώς παραλίες από τη στεριά δεν είδα παρά μόνο μετά με το σκάφος αλλά από αυτές που διάβασα στο internet αξίζει να πάει κανείς στα Τρεβάθια , Βαθύ, Ρούσσα, Τάφο, Μαραθώντα, Κοράκια, Γλίστρα. Μη ξεχνάτε ότι το νησί είναι μόνο 14 τ.χιλ αρά ότι πρέπει για περπάτημα. 
Δε θα ξεχάσω ποτέ το ουζάκι πάνω στο σκάφος την ώρα που φεύγαμε μαζί με χταποδάκι ψημένο που μας έδωσε ένας κάτοικος του νησιού. Να είναι καλά ότι και αν κάνει.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου