Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Χρυσοβαλάντου (Chrysovalandou)

Όπως έγραψα στο προηγούμενο post, θα αναφερθώ εκτενώς για το catamaran Χρυσοβαλάντου και τις ημερήσιες εκδρομές του. Ο καπετάν Νικόλας ξεκίνησε τις εκδρομές αυτές στη Μήλο από το 1993 με ένα παλιό ξύλινο αγγλικό ιστιοπλοϊκό και από το 2000 με το Catamaran. Τα πρώτα χρόνια που ξεκίνησε, οπού ήταν και λιγότερα τα άτομα επάνω στο σκάφος, βούταγε και έπιανε κάθε φορά το menu της ημέρας. Το menu της ημέρας;;;  Έχετε δίκιο, πρέπει να εξηγήσω τι εννοώ. 
Από το 1993 λοιπόν που ξεκίνησε τις εκδρομές ο καπετάν  Νικόλας, φεύγει από τον Αδάμαντα με το σκάφος του στις 9:30 το πρωί με προορισμό κυρίως το Κλέφτικο και τη Συκιά. Η πορεία του σκάφους είναι πολύ κοντινή στην ακτή (το catamaran έχει μικρότερο βύθισμα απο τα μονοκάρινα) περνώντας από τη μικρή Σκινωπή όπου τα καλοκαίρια μένει μία οικογένεια. Το σπίτι τους δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα ενώ η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο με σκαφός. Στη συνέχεια υπάρχουν τα χωριουδάκια της Σκινωπής, το Κλήμα με τα σύρματα του και το Φουρκοβούνι (συγχωρέστε με υπάρχει άλλο ένα αλλά δε θυμάμαι όνομα). 
Βάνι
Πορεία προς τις Αρκούδες και μετά πανιά (αν έχει καιρό πάντα) προς το επιβλητικό Βάνι στην  είσοδο του φυσικού λιμανιού. Καιρός για μπάνιο, οπότε πρώτη βουτιά στις Καλόγριες, ένα κόλπο με εκπληκτικά πράσινα νερά που πήρε την ονομασία αυτή μάλλον επειδή ότι καιρό και να έχει εκεί, επικρατεί ηρεμία. Στη συνέχεια πορεία προς το μαγευτικό Κλέφτικο ,στάση για μπάνιο , και υποβρύχιες φωτογραφίες στις σπηλιές .....
Και φτάνουμε στο ζουμί. Επιστροφη και στάση στη Συκιά για φαγητό. Να μη σας περιγράψω πως  μεταφέρονται και πως ετοιμάζονται τα φαγητά μέσα στη σπηλιά γιατί κάτι πρέπει να βιώσετε και μόνοι σας. Το μόνο που θα κάνω είναι να σας δείξω δύο φωτογραφίες...
Κεφάλι Βλάχου Ροφού (κακκαβιά)




Μαρίδα- Χταπόδια



























Μετά το φαγοπότι με τα τσίπουρα, τα ουζα και τα κρασιά, επιστροφή, όπου να εύχεστε όσοι δε ζαλίζεστε να έχει λίγο καιρό, για να παίζει το σκάφος με τα κύματα κόντρα στο καιρό.
 
Η ώρα πλησιάζει τις 8 και προς τα τέλη Αυγούστου είναι μοναδικά για φωτογραφίες επάνω στο σκάφος αφού η μέρα έχει μικρύνει και ο ήλιος χάνεται πίσω από τα βουνά.
(ξέχασα έχει και  παγωτό εκείνη την ώρα)

Μία εκδρομή που την έχω κάνει αμέτρητες φορές και δεν έχει χάσει την αυθεντικότητα της και ούτε έχει καταντήσει ρουτίνα για τον εμπνευστή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου