Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Αρκοί - Arkoi

Αρκοί
Τελευταία στάση του ταξιδιού πριν την επιστροφή κατά την οποία ξανακάναμε κάποιες στάσεις στα προηγούμενα νησιά. Τελευταίο νησί λοιπόν οι Αρκοί, ένα μικρό νησί με έκταση περίπου 6,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ έχει περίπου 80 μόνιμους κατοίκους. Είναι από τα ελάχιστα νησιά στην Ελλάδα όπου τα το 75% της επιφάνειας του δεν κατοικείται ούτε υπάρχουν ανθρώπινες δραστηριότητες.

Πρόκειται για ένα πολύ ήσυχο νησί περιστοιχισμένο από άλλα μικρά νησάκια (κυρίως βραχονησίδες) τα οποία προστατεύουν το λιμάνι και το νησί  από ισχυρούς ανέμους. Ο μοναδικός οικισμός του νησιού βρίσκεται στο λιμάνι στο βάθος ενός πολύ όμορφου κόλπου. Εμείς όταν φτάσαμε με το σκάφος εκεί δεν υπήρχε τίποτα δεμένο στο μικρό λιμανάκι ούτε καν μικρές ψαρόβαρκες ενώ η χωρητικότητα του είναι για 20 ιστιοπλοϊκά περίπου.Από αξιοθέατα υπάρχει στη κορυφή Παντανάσα ο αρχαίος οικισμός των Αχαιών ενώ στο ίδιο σημείο υπάρχει και ο ναός της Παναγίας Παντανούσα. Στο νησί ακόμα υπάρχει και ένα σπήλαιο που είναι ανεξερεύνητο γεμάτο σταλαγμίτες και σταλακτίτες.

Γενικά από το ταξίδι αυτό βίωσα από κοντά τα πολλά μειονεκτήματα που έχουν όλα αυτά τα νησιά όπως η ιατρική περίλθαψη, η δυσκολία με τις ακτοπλοϊκές γραμμές αφού μπορεί να περάσουν και μέρες μέχρι να έρθει καράβι και τέλος πως μπορεί κάποιος να γεμίσει τις ώρες του (με βάση τα δικά μας κριτήρια). Θα μου πει κανείς ότι οι κάτοικοι το τελευταίο πράμα που τους απασχολεί είναι αν θα έχουν cinema, θέατρα, club, bar, καζίνο όπως έχει π.χ η Ρόδος, Κύριο μέλημα τους είναι να βγάζουν τα προς το ζείν να είναι υγιείς και να αποκτήσουν ζωή τα νησιά τους με περισσότερα παιδιά. Ίσως τώρα με τη κρίση ο κόσμος στραφεί ξανά στα νησιά και στα χωριά όπως νομίζω ότι ήδη κάνει και γνωρίσουν μια περαιτέρω άνθηση.

Αρκοι Λιμάνι
Εγώ το μόνο που μπορώ να πω είναι μακάρι ο θεός να τους έχει καλά ώστε να τιμάνε την Ελλάδα όπως κανείς από εμάς δε μπορεί....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου