Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Λειψοί (Leipsoi)

Λειψοί


Επόμενη στάση και προτελευταία οι Λειψοί. Βρίσκονται βορειότερα της Λέρου και αποτελούνται από πολλές νησίδες όπως τα Ασπρονήσια, Καλαπόδια, Φράγκο, Πλάβι. Το κεντρικό νησί είναι μικρό και ήσυχο με 700 κατοίκους περίπου, ενώ η έκταση του δε ξεπερνάει τα 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα αποτελώντας ιδανικό προορισμό για πεζοπόρους αφού εύκολα μπορούν να το γυρίσουν όλο με τα πόδια (περιμετρικά 35 χλμ περίπου)

Το νησί γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα το 2002 όταν έγινε γνωστό ότι ο Γιωτόπουλος (17Ν) ήταν κάτοικος του νησιού για δεκαέξι ολόκληρα καλοκαίρια. Γέμισαν με δημοσιογράφους (σιγά μην
έχαναν την ευκαιρία) και διαταράχθηκε η ηρεμία και γαλήνη του νησιού για αρκετό καιρό. Όταν εξαφανίστηκαν το νησί επανήλθε στους παλιούς του ρυθμούς αφέθηκε στην ησυχία του.

Όπως προείπα είναι ιδανικό νησί για όποιον προσπαθεί να ηρεμήσει χωρίς να αναζητεί νυχτερινή ζωή και βαβούρα. Ακόμα και laptop να έχει κανείς, είναι υπερβολή αφού αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τη τεχνολογία και τους ρυθμούς μιας πόλης απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα. 

Στους Λειψούς δε κάτσαμε πολύ και φύγαμε να συνεχίσουμε για τη νήσο Αρκοί (επόμενο άρθρο),  οπότε ούτε εδώ μπορώ να βοηθήσω με προσωπικές απόψεις για το νησί. Η  χώρα που είδα λίγο πάντως, έχει κλασικά ασβεστωμένα λευκά σπίτια, πολλά μικρά διάσπαρτα εκκλησάκια και ένα όμορφο ταβερνάκι (χειμώνας μη το ξεχνάμε τα άλλα κλειστά) ενώ είδα και σε αυτό το νησί ψαράδες να φτιάχνουν τα δίχτυα τους παρέα με το κρασάκι τους (είναι πολύ γνωστό και καλό το ντόπιο κρασί με εξαγωγές) μια εικόνα που θυμίζει Ελλάδα και δε πρέπει για κανένα λόγο να χαθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου